073 - 62 30 220

Gecko Covers

Gecko Covers scoort met één partner voor alle afzetkanalen

Gecko coversGecko Covers begon in 2010 met een kleine webwinkel in beschermhoezen voor e-readers en tablets. Binnen twee jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een onderneming dat meerdere binnen- en buitenlandse afzetkanalen bediend.

Make or Buy verzorgt de complete logistiek, variërend van zendingen op pakket- tot palletniveau. Oprichter Luke Klein Nijenhuis: “Over de logistiek hoeven wij ons geen zorgen meer te maken.”

Gecko Covers ontwerpt en verkoopt unieke, handige en handgemaakte beschermhoezen voor e-readers en tablets. Per jaar verkoopt het bedrijf zo’n honderdduizend stuks aan klanten in de hele wereld. De producten van Gecko worden dan ook niet alleen verkocht via de viertalige webwinkel van Gecko Covers, maar ook via Amazon.com. Daarnaast liggen ze in honderden winkels in binnen- en buitenland.

Sinds 2011 verzorgt Make or Buy de complete logistiek, ook de leveringen aan retailers en Amazon.com. “Ik deed alles zelf, inclusief het inpakken en verzenden van de producten, totdat iemand mij in contact bracht met Make or Buy. Sindsdien zijn we stormachtig gegroeid. In 2012 zijn de aantallen verviervoudigd, in 2013 zijn we nog eens met dertig procent gegroeid”, vertelt oprichter Luke Klein Nijenhuis.

Snel opschalen

De groei was niet mogelijk zonder uitbesteding van de logistiek, stelt Klein Nijenhuis. “Dankzij de samenwerking met Make or Buy heb ik veel meer tijd gekregen om relaties aan te knopen met retailers. Bovendien maakt uitbesteding het mogelijk om snel op te schalen als we grote klanten binnenhalen. De logistiek is in goede handen, daarover hoeven we ons geen zorgen meer te maken.”
Uitbesteding heeft er wel toe geleid dat Gecko de prijzen van de covers heeft moeten verhogen. “Toen ik alles nog zelf deed, bracht ik mijn eigen tijd niet in rekening. Nadat ik in zee was gegaan met Make or Buy, moest ik de kosten daarvan wel doorberekenen om mijn marge overeind te houden. Dat betekent echter allerminst dat uitbesteden duur is. Als ik afga op mijn huidige uurtarief, loont het absoluut niet meer om zelf een logistieke operatie op te zetten en te runnen. Mijn tijd is veel te kostbaar geworden”, aldus Klein Nijenhuis.

Van pakketten tot pallets

Het succes van Gecko Covers heeft geleid tot een omvangrijke en complexe operatie. Vanuit het magazijn in Den Bosch verzorgt Make or Buy zowel de business-to-consumer (B2C) als de business-to-business (B2B) zendingen. Bij de B2C-zendingen gaat het hoofdzakelijk om brievenbusstukken en pakketten met één of twee producten, bij de B2B-zendingen gaat het uitsluitend om pakketten en pallets . Elke retailer stelt bovendien zijn eigen eisen aan de zendingen, denk aan het herverpakken van producten.

Het verst gaat de operatie voor Amazon.com. Alle artikelen moeten in perfecte staat en volledig geprepareerd worden aangeleverd. Dat betekent bijvoorbeeld dat de medewerkers van Make or Buy op elk artikel een speciale barcodelabel op een vooraf vastgestelde plek moeten plakken. “Daarnaast moeten de aantallen volledig kloppen om te voorkomen dat een zending wordt afgekeurd. Make or Buy heeft daarvoor extra controlestappen ingebouwd, waardoor het aantal fouten minimaal is”, stelt Klein Nijenhuis.

Pieken zonder leverproblemen

Een andere complicerende factor vormen de seizoenspieken. Gecko heeft niet alleen een piek in december, maar ook in de zomer. “Dat betekent dat wij op tijd moeten aangeven wat wij denken aan orders te ontvangen, zodat Make or Buy daarop kan inspelen en eventueel extra personeel inhuren. Leverproblemen levert dat echter niet op. Integendeel, de laatste decemberpiek is buitengewoon goed verlopen”, vertelt Klein Nijenhuis.

Juist ook met het oog op de seizoenspieken levert uitbesteden voordelen op. “Ik hoef mij in het laagseizoen nu geen zorgen te maken over personeel dat niets te doen heeft. Make or Buy daarentegen kan die dip in het orderpatroon wellicht weer opvullen met een piek van andere klanten”, aldus Klein Nijenhuis.

Concentreren op groei

De samenwerking met Make or Buy past in de filosofie van Klein Nijenhuis om zoveel mogelijk activiteiten uit te besteden, ook op andere terreinen. “Dat stelt ons in staat om het team klein en de overhead laag te houden. Doordat we zoveel uitbesteden, kunnen we ons meer concentreren op de groei van ons bedrijf.”

Want groeien, dat is wat Gecko wil. “We kunnen nog groeien door nieuwe producten aan ons assortiment toe te voegen of meer retailers aan ons te binden. Wij zijn nu druk bezig met het aantrekken van nieuwe mensen om die retailers binnen te halen”, aldus Klein Nijenhuis, die er alle vertrouwen in heeft dat Make or Buy die groei kan faciliteren. “Ze zitten nog lang niet aan hun plafond.”

Meedenken over oplossingen

In de toekomst zal de samenwerking tussen Gecko en Make or Buy nog intensiever worden. Zo overweegt Gecko om één dag per twee weken iemand bij Make or Buy te stationeren voor productcontrole. “Het is soms lastig dat wij in Amsterdam zitten, ver weg van onze producten die in Den Bosch liggen. Dat is de keerzijde van uitbesteden, maar op deze manier hopen we daar wat verandering in te brengen.”

Klein Nijenhuis prijst de bereidheid van Make or Buy om over dit soort oplossingen mee te denken. “Andere fulfilmentpartijen hebben hun processen en tarieven vaak vooraf al vastliggen. Bij Make or Buy is dat anders en begint elk gesprek met een blanco vel. Dat werkt wel zo prettig.”

Bezoek de webwinkel:
www.geckocovers.nl

Wilt u meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op