Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u als webshop-eigenaar voor de keus staat: ga ik de logistiek nog langer zelf doen of ga ik de hele operatie uitbesteden?

Ruimte

Wordt de huidige opslagruimte te klein of inefficiënt? U kunt nauwelijks meer lopen in uw magazijn en om de juiste producten te pakken moet u eerst dozen aan de kant schuiven. In dat geval heeft u twee keuzes. Investeren in een nieuwe, grotere ruimte met het risico dat die over een jaar weer te klein is, of een partner zoeken met voldoende speelruimte om met u mee te groeien?

Tijd

Krijgt u alle orders nog tijdig en zonder fouten de deur uit? Het kunnen er gewoon te veel zijn geworden. Mensen in uw omgeving springen al zo vaak bij als ze kunnen, maar nog meer kunt u van hen niet vragen. Neemt u dan zelf (meer) personeel in dienst om alle orders klaar te maken? Of zoekt u een partner die de flexibiliteit heeft om extra mensen in te schakelen?

Grip

Heeft u nog overzicht op de operatie, de kosten daarvan en uw voorraad? Het kan te hectisch zijn geworden en producten waarvan u nog ergens voorraad moet hebben staan, kunt u niet meer terugvinden waardoor u maar weer een nieuwe voorraad besteld. Kunt u zelf de processen verbeteren? Of zoekt u een partner met een uitgekiende logistiek en een slim IT-systeem voor een efficiënt voorraadbeheer.

Kennis

Benut u alle kansen optimaal? Uw operatie loopt eigenlijk nog niet eens zo slecht, maar er ontstaat vraag van bestaande retailers of andere webshops die uw artikelen in hun assortiment willen opnemen. Maar hoe regel je dat in logistiek opzicht? Waar krijg je mee te maken bij toelevering aan retailers met allemaal hun eigen wensen? Kunt u alle extra bewerkingen aan uw producten uitvoeren om ze geschikt te maken voor verkoop door anderen? Zoals logistieke barcodes gebruiken, andereverpakkingseenheden of (her)bundelen. U kunt zelf op zoek gaan naar de antwoorden of u kunt in zee gaan met een partner die weet hoe je dat organiseert.

Kapitaal

Waarvoor zet u uw beschikbare geldstromen in? Een groter aantal orders betekent vaak ook een hogere voorraad en dus een grotere kapitaalbehoefte. Gaat u dit ook gebruiken voor investeringen in opslagruimte, personeel, magazijninrichting, IT-systemen, interne transportmiddelen en werkvoorraden dozen, papier, etiketten, tape etc. En waar gaat u die het scherpst inkopen? Heeft u daarvoor voldoende extra reserves en de juiste kennis? Of zoekt u liever een partner voor wie dat de gewoonste zaak van de wereld is?

De antwoorden op deze vragen geven al een goed beeld of uitbesteden de beste optie is om de groei van uw bedrijf op logistiek vlak te waarborgen.

Tenslotte maakt u nog de afweging of de tijd en energie die vrijkomt, aangewend kan worden voor activiteiten die meer waarde hebben voor uw webshop.